Sail the dream

Walstroom en Walnoten

 Walstroom en Walnoten (geschreven door Marieke op 8 mei 2019)

Inmiddels hebben we al weer drie nachtjes op onze Argo geslapen nadat we afgelopen zondag ons uitzwaaifeestje hadden. Het was een heel bijzondere middag waar we meer dan een jaar naartoe geleefd hebben. We zijn heel blij en dankbaar dat zoveel dierbaren ons kwamen uitzwaaien (ondanks de kou)! :

 

Het was gewoon super! Leuk was het ook om zoveel foto’s en filmpjes achteraf te ontvangen van de mensen die op de wal stonden, zoals deze:

…… normaal gesproken zijn er niet zoveel geïnteresseerden voor onze boot. En áls er al filmpjes of  foto’s gemaakt worden dan krijgen wij die (meestal) niet te zien. Ook was het hartverwarmend om te ervaren hoe onze boot is veranderd in een ware pakjesboot: onverwacht hebben we een aantal leuke nieuwe gadgets voor Argo; praktische, creatieve en ontroerende aanwinsten voor tijdens onze reis, een fantastische tekening, foto en mooie woorden op papier die ons door (nog te ervaren) moeilijke momentjes gaan slepen. En ook onze drankvoorraad heeft een goeie boost gekregen (altijd prettig).

Vertrekken en vertrekkers.. sinds ruim een jaar weten we dat alle dappere dodo’s die zo iets als wij gaan doen met een zeilboot “vertrekkers” worden genoemd. Vorig jaar in juni maakten wij voor het eerst kennis met vertrekkers (die toevallig die dag vertrokken) in de haven van Durgerdam en op dat moment realiseerden we ons maar al te goed dat wij ook, op een zekere dag, tot deze zeldzame groep zouden gaan behoren. Ook hebben we toen van dichtbij gezien dat het altijd erg belangrijk is om alle lijnen goed aan boord te houden zodat ze niet in de schroef kunnen belanden (waardoor een boot stuurloos wordt). En.. we zagen dat, hoe ervaren je ook bent, je op bepaalde emotionele momenten dit wel eens even kan vergeten en dat een slippertje door een lijntje zo gemaakt is. Heel begrijpelijk! Regelmatig zeiden wij dan ook tegen elkaar dat we moesten opletten dat dát ons niet ging overkomen. Dus… als we 5 mei uitvaren en we zijn overmand door emoties: “Let op de lijnen!”. En dat deden we. Er ging zelfs 2 man extra mee naar de steiger om even te helpen met de lijnen bij het wegvaren:


Het wegvaren ging dan ook gesmeerd. Onder de lieve zwaaiende handen van de mensen aan de wal ontwaarde ik wel vaag een roep.. een roep…! “Walstroom!” Een luide en duidelijke kreet en jawel hoor, net op tijd viel het kwartje.. “Ronald, walstroom moet nog los, achteruit!”..  Net op tijd! Zo zie je maar weer: de beste stuurlui staan écht aan wal!

Inmiddels zijn de emoties wat verwerkt en hebben we een heel warm gevoel over gehouden aan onze “afvaart”. Gelukkig maar, want we liggen nu een dagje te wachten bij de Volkerraksluizen bij “tropisch Nederlandse” temperaturen die nog niet helemaal zijn wat we ervan verwacht hadden. Ook is de atmosfeer nog wat vochtig waardoor we besloten hebben morgen pas verder te varen i.p.v. vandaag. Geeft niks, we hebben alle tijd per slot van rekening.

Overigens was gisteren best een aardige vaardag om de lek af te varen, langs Dordrecht richting Willemstad. Ik heb zelfs regelmatig een zonnetje gezien en gevoeld en het was best goed toeven in onze kuip met overdekte tent. Het was dan ook geen straf om, genietend van het landschap wat aan ons voorbijtrok, een deel van onze walnoten alvast te kraken. Ronald heeft immers een behoorlijke nootvoorraad aan noten meegenomen voor als de noot echt aan de man is…

en dan kunnen ze maar beter ook gelijk gekraakt zijn dacht ik zo…

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. Ronald & Marieke 19 juni 2019 — Berichtauteur

  goeie tip voor als ik niks te doen heb 🙂 … het klinkt gek maar aan boord heb je het altijd druk en zijn er altijd klusjes… maar wel leuk hoor; vervelen doen we ons nooit

 2. Ronald & Marieke 19 juni 2019 — Berichtauteur

  Ik ga mijn best doen Marjolein! In elk geval is het leuk om te ervaren dat mensen onze woorden lezen en waarderen want daar doen we het tenslotte voor. Hopelijk komen er nog momentjes waarop het hebben van inspiratie, tijd en wifi samen vallen.. 🙂 groetjes v R en M

 3. Ronald & Marieke 19 juni 2019 — Berichtauteur

  handig als ze alvast gekraakt zijn; dan staan ze klaar als je ze wil gebruiken (in de sla of zo)… slimmigheidje van jouw mams (die doet dat ook heb ik uit betrouwbare bron vernomen…)

 4. Claartje 17 juni 2019

  Oh heerlijk, die Hollandse walnoten! En ja, gekraakt nemen ze natuurlijk veel minder plek in!! Veel groetjes uit bloedheet Hongarije!!

 5. Ronald & Marieke 17 mei 2019 — Berichtauteur

  Hoi Koen en Tilly, een beetje late reactie, maar dat ben je wel gewend van mij 🙂
  Hartelijk dank voor je leuke bericht! hopelijk volgen er nog meer.
  Wij vinden het in ieder geval heel leuk dat de website bezocht word en er reacties op verschijnen.
  Het antwoord op de technische vraag heb je inmiddels al gevonden zag ik, via contact@romareis.nl kan er gemaild worden, maar ook via syargo@outlook.com.
  Beiden worden geregeld gecontroleerd op nieuwe mail. Bij deze bedankt voor de mooie foto’s!

  Hartelijke groeten terug van Marieke en Ronald vanuit een nog steeds niet al te warm Nederland. 🙁

 6. Marjolein 13 mei 2019

  Wat ontzettend leuk om jullie ervaringen van de ‘uitzwaai’ te kunnen lezen. Je hebt er talent voor Marieke dus ik zou als ik jou was de reis en alles wat jullie meemaken opschrijven. Wie weet kun je dan nog eens een boek uitbrengen.
  Veel plezier!

 7. koen bulsing 10 mei 2019

  hallo Ronald en Marieke, bedankt voor jullie eerste bericht vanaf de ARGO.
  Zondag 5 mei was inderdaad een heel geslaagde uitzwaaidag.
  Inderdaad was de walstroom een hot item, maar op tijd gecorrigeerd. Nou en met die hoeveelheid walnoten komen
  jullie een heel eind hoor. Even een technisch vraagje: ik heb nog wat foto’s, waar kan ik die momenteel naar toe sturen?
  Verder wens ik jullie een mooi reisverloop met beter weer.
  groetjes Koen en Tilly.

 8. Alie bij de Weg 9 mei 2019

  Leuk hoor om jullie eerste ervaringen ook een beetje te mogen meebeleven. Bijzonder was het inderdaad jullie afvaart zondag. En Marieke, je zou ook een boek kunnen gaan schrijven.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Sail the dream

Thema door Anders Norén