***********************************************************************************************
Blog 1 Gepost op 9 -02-2022

Het allereerste gastenblog is geschreven door Edith Klomp.
Hopelijk volgen er meer.

BON BINI CURACAO

Dag 1 Vertrek naar Curaçao 15-06-2021

Vandaag is het zover! Ik ga naar Curaçao! Toen ik steeds dichterbij Schiphol kwam, kwam het besef dan toch echt aan! Ik ga naar mijn vader!

Toen ik werd afgezet bij Terminal 2, was het in het begin wel even zoeken waar ik moest zijn maar uiteindelijk had ik toch mijn weg gevonden naar de bagage drop-off (daarvoor natuurlijk eerst even de verkeerde weg ingeslagen). Inchecken hoefde ik niet te doen want dat had ik een dag eerder thuis al gedaan. Toen ik eenmaal mijn ruimbagage had ingeleverd, kon ik door naar de douane. Reguliere checks gehad zoals gewoonlijk en alles was in orde. Bij het inleveren van mijn ruimbagage werd er een sticker op mijn paspoort geplakt dat zegt dat alle formulieren (covid-wijs) in orde waren. Die sticker bleek onwijs handig bij de paspoort controle, want ik kon na het checken van het paspoort zo doorlopen zonder al teveel gedoe.

Even later was het zoeken naar de juiste looprichting. Wanneer ik die gevonden had, kon ik gaan met die banaan! Totaal niet zo handig want toen ik  erachter dat ik in al mijn enthousiasme al naar de gate was gelopen bedacht ik me dat ik nog een flesje water en een boek moest kopen voor in het vliegtuig. Tja, je raadt het al, ik kon het hele pad  weer teruglopen. Het was namelijk nogal een lange gang en mijn gate zat aan het einde van die lange gang. Achja elk nadeel heeft z’n voordeel; Ik heb die dag wel mijn 10,000 stappen behaald.

Wachten op het vliegveld

Enfin, toen ik eenmaal het flesje water en het boek heb gehaald (‘’De Puzzelman’’ van Nadine Matheson. Hele spannende thriller waar je meteen vanaf de eerste pagina al in wordt gezogen. Een aanrader voor diegene die van thrillers houdt), liep ik weer terug naar de gate en eenmaal daar aangekomen at ik mijn gesmeerde bammetjes op met het uitzicht op de landingsbanen van Schiphol.

De Landingsbaan

Toen was het 14:40 en kon ik gaan boarden. Door de tunnel zo naar mijn plek bij de nooduitgang. We gingen al vrij snel taxiën en vlogen uiteindelijk uit om 15:20 van de Polderbaan zo de lucht in. Precies op tijd. 15:30  zaten we in het luchtruim. Het stijgen viel alles mee. Ging zelfs heel erg soepel.

In het Luchtruim

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 2 Op de boot 16-06-2021

Mijn eerste nacht op de boot is een feit! God wat heb ik dit gemist. Wat heb ik papa gemist!

Even terugspoelen naar de vlucht, na een vlucht van bijna 10 uur ben ik dan eindelijk veilig geland in Curaçao! En dang wat is het ineens warm hier. Ik stapte de slurf van het vliegtuig en toen ik bij de paspoort controle was aangekomen, kreeg ik als het ware een deken van warmte over mij heen gelegd. Curaçaose warmte. Die warmte was ik alweer gauw vergeten toen ik (na een aantal mislukte pogingen om wifi te fiksen wat ik nodig had om papa te berichtten) het hoekje omliep, een taxichauffeur vriendelijk bedankte toen hij vroeg of ik een taxi wilde en daar hem vrijwel direct zag staan: di papa! Oh wat was ik blij hem na 8 maanden weer in levende lijve te zien!

Eerst ff dikke knuffels gegeven en daarna bij hem in de auto gestapt. Eenmaal in de auto vroeg hij of ik het leuk zou vinden om naar de cruisersnight te gaan op donderdagavond. Een cruisersnight is een avond waarbij diverse eigenaren van zeilboten die de wereld overgaan en die in Curaçao liggen, bij elkaar komen in de avond om een hapje te eten. Dat leek me erg gezellig dus heb ik gezegd dat ik het een leuk idee vond.
We reden samen naar de haven waar Argootje al braaf op ons lag te wachten. Toen we alle spullen (2 tassen) & onszelf op Argootje hadden gehesen, vertrokken we naar Argo zelf. Eenmaal op de Argo hebben de spullen binnen gezet en ben ik daarna eerst gaan ‘douchen’ oftewel jezelf onder een heldere sterrenhemel afspoelen. Wauw wat een begin van de vakantie.

Nadat ik alle plak en muffigheid van een 10 uur durende vlucht van me af had gespoeld was het tijd voor koffie! Nadat we wat bijgekletst hadden was het tijd voor de cadeautjes die ik had  meegebracht uit Nederland. Het snoep van oma was een succes en zo ook mijn blok vacuüm getrokken kaas van de kaasboer die ik hem cadeau deed.

Na de cadeautjes namen we allebei een glas wijn en werd ik in het spel Backgammon geïntroduceerd. Uiteindelijk niet gewonnen maar wel echt een leuk spel.  Daarna zijn we wel echt gaan slapen. Ik was zo weg en werd totaal niet wakker door het oude gevoel van tijd dat nog in mijn lijf zat.

Geschreven door Edith op 23-06-2021

NB: 16 juni was een rustdag, dus niet zoveel gedaan. Hele dag op de boot vertoefd.

Dag 3 Willemstad 17-06-2021

Vandaag gingen we een dagje naar Willemstad. Dit is de hoofdstad van Curaçao. In Willemstad hebben we het Kura Hulanda oftewel het Slavernijmuseum bezocht. Dat was allemaal wel heel erg indrukwekkend zeg. Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis die we niet mogen vergeten.

Na het museum hebben we een beetje door Willemstad gestruind, en heb ik getrakteerd op een ijsje. Na het nuttigen van het ijsje zijn we naar de Europcar gegaan om de huurauto in te wisselen (contract liep af). Na het wisselen van de auto zijn we naar een lokaal tentje gegaan om de wedstrijd Nederland – Oostenrijk te kijken. Mensen daar waren erg gezellig en ook de wedstrijd was mooi om te zien. Uiteindelijk toch maar mooi met 2-0 gewonnen! Na de wedstrijd zijn we naar een Carrefour (in een mega grote mall) gegaan en wat boodschappen gedaan. Daarna moesten we wel echt gaan want we hadden in de avond de cruisernight!

Eenmaal terug op de Argo hebben we even snel een duik genomen, omgekleed en weer terug naar de kant voor het etentje in het restaurant. Super lekker gegeten en natuurlijk is het ook leuk om de mensen te zien waar papa mee omgaat. Super aardige mensen! Het etentje was een succes.

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 4 op de boot en Antigeentest  18-06-2021

Rustig dagje (rustdag zoals wij dat noemen) gehad. Een rustdag is een dag waar we niks ondernemen en wel even zien waar de dag ons brengt (geen wekker en de hele dag een beetje je eigen ding doen. Tranquilo dus).

Dus vandaag hebben we eigenlijk potjes backgammon gedaan, hebben we veel gezwommen, heeft papa een stuk plastic uit de zee gered en heb ik (ter voorbereiding op 22 juni) wat geoefend met het snorkelen in de zee terwijl ik lenzen droeg. Dat ging verassend goed.

Aan het einde van de middag (om 16:00 uur) had ik een afspraak bij het ADC voor mijn verplichte antigeentest die ik 3 dagen na aankomst moest laten doen. We waren dus helemaal klaar om te gaan en ik wilde van Argo in Argootje stappen en dat ging niet helemaal goed.. Ik stapte verkeerd  in (met het tweede been) waardoor ik mijn evenwicht verloor en zo uit Argootje viel. PLONS daar ging ik met een achterover salto  met kleding en al zo het water in (is het leren zwemmen met kleding vroeger toch nog van pas gekomen). Oeps.

Argootje was al losgekoppeld van Argo en ik was de enige die Argootje nog vasthad met een touw. Uit schrik van de plons liet ik dus het touw los waarmee ik Argootje vasthad. Daarna dacht ik shit ik heb het touw losgelaten maar papa had de boel gelukkig alweer gered en kwam aanvaren om mij op Argo te krijgen zodat ik me kon omkleden.

Enfin, eenmaal omgekleed en in Argootje gegaan (dit keer ging het wel goed) naar de kant gegaan en de auto gepakt naar het ADC in Willemstad. De uitslag van de test was zoals verwacht. Ik ben negatief getest op het Coronavirus! Op de terugweg nog een mooie Naaktoogduif gespot.

Naaktoogduif

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 5 Christoffelberg en Watamula hole 19-06-2021

Vandaag waren we om 05:30 opgestaan, zijn we naar de Westkust gereden en zijn we rond 07:05 gestart met de gele route,  van de Christoffelberghike, die ons via een steil bergpad helemaal naar de top heeft gebracht. Het was een pittige tocht maar zeker de moeite waard toen we eenmaal op de top aankwamen! Wat een prachtig uitzicht! Rond 11:05 waren we klaar met de tocht. Het was inmiddels aardig warm (rond de 30 graden) dus we waren precies op tijd klaar wat betreft het vermijden van de warmte.

Yes, we’ve made it!!
Fenomenaal uitzicht!

Na de Cristoffelberg beklommen te hebben, reden we door naar de Watamula Hole. Prachtig rotsachtig gebied. De rotsen zijn eigenlijk  stukken zeebodem die in de loop der jaren door erosie zijn uitgesleten tot een vlakke, stenen bodem. Daardoor zag je overal rondom Watamula Hole en de kust versteende koraalriffen liggen. Verder zag je stukken uitgesleten zeebodem met bubbelend water erin. Dat water wordt door de zee in de gaten gedrukt en meters hoger gevangen door de uitgesleten gaten. Dit vond ik een erg interessant fenomeen.

Versteend koraal

Na ons avontuur bij de Watahula Hole zijn we naar een lokaal tentje gegaan en hebben we het avontuur afgesloten met een Amstel Bright en een Corona biertje. Daar zelfs ook nog Iguana’s gezien, een vader die van een 10 meter hoge klif naar beneden in de zee was gesprongen (ik sloeg even over) en tot slot ook nog hele mooie iguana’s & Suikerdiefjes gezien (vogeltjes).

Iguana

FOTO WATAHULA

Watahula hole

Als lunch gingen we naar een friettent (heerlijk fout) en daarna weer terug naar Argootje en Argo. Daar het rustig aan gedaan. Heerlijk chill na een enerverende dag.

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 6 in de kajuit 20-06-2021

Vandaag hadden we een rustdag. Wat uitgeslapen, potjes backgammon gespeeld, wat gezwommen, boek verder gelezen (ontzettend spannend!) en in de avond eindelijk samen met papa 3 afleveringen van the Crown gekeken. Niet heel veel bijzonders gedaan.

Backgammon

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 7 in de kajuit 21-06-2021

Vandaag zouden we naar de 2 megasupermarkten (soort Makro idee) gaan om te gaan shoppen en op zoek te gaan naar wilde Flamingo’s.

Helaas kwam er wat tussen waardoor we niet konden gaan. Rustdagje met de dagelijkse rustdag activiteiten gehouden. In de middag de 1e helft van de wedstrijd tussen Nederland en Noord-Macedonië geluisterd op de radio. Eenmaal in de rust zijn we snel naar ons favoriete lokale tentje gegaan en hebben we daar (onder het genot van een biertje) de rest van de wedstrijd afgekeken. Het werd 3-0 voor Nederland! Het was een zeer leuke wedstrijd met veel aanvallend gedrag van beide partijen. Zo willen we voetbal zien! Na de wedstrijd even blijven plakken (letterlijk en figuurlijk) om wat gratis wifi op te harken. En zo wat foto’s via Whatsapp uit te wisselen.

Na de wedstrijd wat boodschappen gedaan, weer terug naar de Argo gekeerd en wat potjes backgammon gedaan onder het genot van een chippie. Toch maar weer mooi een set gewonnen (je wint een set wanneer je als eerste 5 spelletjes wint). Op het moment van dit schrijven is het 1-1 in sets. Na de potjes backgammon te hebben gespeeld, ga ik zo mijn spullen pakken voor morgen wanneer we naar Klein Curaçao  gaan.

Geschreven door Edith op 23-06-2021

Dag 8 Klein Curacao, 22-06-2021

Vandaag zijn we met de Rastamaran (Catamaran van Irie Tours) naar Klein Curacao gevaren. Klein Curacao is een eiland van 2,5 vierkante kilometer. Niet heel erg groot dus maar wel lekker compact. Daar aangekomen hebben we een prachtige eilandwandeling gemaakt langs de meerdere scheepswrakken die op het eiland verspreid lagen, hebben we een bezoekje gebracht aan de oude vuurtoren en later met twee mensen in gesprek gegaan die zich inzetten voor het Curacao Turtle Conservation Project. Het was heel erg interessant om te horen waar zij zich precies mee bezig hielden binnenin het project.

Turtle nest

Vuurtoren

Na terugkomst van de wandeling was het 12:00 uur en om 12:30 werd er lunch aangeboden. We hadden dus nog even een halfuurtje om te snorkelen. Ik had geen horloge bij me (ik lag in het water) dus mijn besef van tijd was zogezegd in het water gevallen. Enfin toen ik het welletjes vond en weer terug naar de Rastamaran wilde gaan voor de lunch, was ik even de naam van de boot vergeten wat resulteerde in het feit dat ik per ongeluk naar de hele andere kant (van waar de Rastamaran lag) ben gezwommen. Ik eindigde dus bij de verkeerde boot namelijk de Blue Fin (ook een Catamaran, ook met zwarte letters, tja daar heb je het al). Waardoor ik het hele eind weer terug kon flipperen. Eenmaal terug op de juiste boot hadden we een lekkere bbq gekregen.

Na de bbq zijn we offshore bij de rotsen wezen snorkelen. Het is daar nog veel mooier dan waar de boot lag geankerd. Op een gegeven moment lag ik zo stil in het water te kijken naar de pracht en praal van de onderwaterwereld dat ik half in trance lag. Doodstil was het. Op een gegeven moment werd die stilte verstoord en hoorde ik ineens een motorbootje achter me. Ik keek om en zag 1 crewlid van de Topcat (ook een Catamaran) met 4 andere mensen in een bootje mijn kant opkomen. Het crewlid dacht dat ik bewusteloos was geraakt omdat ik me zo roerloos gedroeg. Hij zwaaide en en stak zijn duim omhoog om zo te vragen of alles goed was (echt heel netjes). Ik antwoordde met een duim omhoog. Hij lachtte en ieder ging weer zijn eigen weg.

De vissen waren werkelijk waar onvoorstelbaar mooi. Je hebt er allerlei soorten zeedieren in alle soorten en maten en in alle kleuren van de regenboog. Een greep uit de zeedieren die ik zag waren; Barracuda’s, koffervissen, egelvissen, zee-egels, papegaaivissen en net wanneer we dachten dat we alles hadden gezien hoorde ik mijn vader mijn naam roepen door zijn snorkel heen. ‘Edith’! Met daarna de mededeling waar ik al zolang op zat te wachten; ‘Turtle!’

De kers op de taart. een zeeschildpad

Dus ik dook naar beneden en daar ging ie! Een jonge groene zeeschildpad! Wauw! Een bijzonder moment is het wel wanneer er heel rustig een wilde zeeschildpad onder je door zwemt. Echt prachtig. Na een tijdje zijn we uiteindelijk weggegaan en hebben we de schildpad zijn ruimte gegeven. Wij moesten ondertussen trouwens ook alweer terug naar de boot. Onze dag op Klein Curacao zat erop.

Na een klein uurtje varen kwamen we terug in de haven en deed ieder weer zijn eigen ding. We pakten Argootje die zich de hele dag had gedragen aan de steiger en die vol enthousiasme op ons lag te wachten. Met Argootje voeren we weer terug naar de Argo. Topdag!

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag 9 Shoppen en eten, 23-06-2021

In de ochtend waren onze activiteiten niet bijzonder noemenswaardig. Beetje rustig aan gedaan. Rond 14:00 uur besloten we te gaan winkelen in de CostULess (Jazeker zo heet de winkel echt), voor het doen van de boodschappen en om even te neuzen. We hadden niet alles gevonden waar we naar zochten dus ging de zoektocht verder in een supermarkt waar allerlei locals uitkwamen. Dat bleek een succes!

Na het doen van de boo(t)dschappen zei papa dat hij nog 1 ding wilde gaan doen voordat we terug zouden gaan naar de boot. Ik was uiteraard nieuwsgierig geworden maar hij gaf natuurlijk geen kik. Ik kon proberen wat ik wilde maar het lukte me niet de bestemming los te peuteren.

Uiteindelijk kwamen we bij een baaitje aan. Ik snapte er niks meer van. Het was inmiddels 17:05 dus ik vroeg me af of hij gewoon een duik wilde nemen terwijl we daarvoor geen spullen bij ons hadden. Ik was het spoor bijster.

Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Hij nam me mee naar een tentje met uitzicht op de zee! Super lief! Daar aangekomen genoten we van een heerlijke ovengebakken pizza, een Amstel Bright voor di papa en een cocktail voor mij.

Een Amstel Bright en een heerlijke cocktail

Na het eten zijn we naar huis (Argo) gegaan, heeft hij me zwaar ingemaakt met 2 potjes Backgammon en als afsluiter van de dag een aflevering van The Crown gekeken.

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag 10, in de kajuit en Cruisers night, 24-06-2021

Niet zoveel bijzonders gedaan. Halve dag op de boot gebleven. Wat boodschappen gedaan, onderweg naar huis gestopt bij de smoothiebar (mijn nieuwsgierigheidsklier speelde heel erg op) langs de kant van de weg en heb ik papa getrakteerd op een snotsie.

Eenmaal terug in de haven hadden we de auto weggezet en zijn we naar The Pier gegaan voor de voor mij 2e en gelijk ook de laatste avondmaaltijd met de cruisers op de cruisersnight. Was weer super gezellig!

Zoek de lizard

Het werd redelijk laat dus toen we thuiskwamen waren we allebei best moe en zijn we dus maar gelijk gaan slapen.

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag 11, Snorkelen, 25-06-2021

We begonnen de dag rustig met een ontbijtje, koffie en 2 potjes Backgammon. Vandaag hadden we een snorkeldagje gehouden waarbij we de stranden Kleine Knip, Playa Jeremi & nog een ander prachtig strand (ik weet even de naam niet meer) zouden bezoeken. Maar eerst even op bezoek met Argootje in de quarantainebaai bij de Nederlandse cruisers die net waren aangekomen in Curacao. We stapten uiteraard niet aan boord.

Daarna gingen we dan toch echt snorkelen. We zijn naar verschillende prachtige stranden geweest. De koraalriffen en vissen blijven me toch elke keer verwonderen hoe mooi het allemaal wel niet is. Uiteraard ook nog een stukje liniaal uit het koraalrif gered. In eerste instantie dacht ik dat het een feloranje vis was, maar toen ik goed keek bleek het een afgebroken stuk van een plastic liniaal te zijn. Not on my watch! Na het nemen van een grote hap adem (ik kon er niet bij in snorkelstand), dook ik naar beneden en kon ik het stuk plastic (dat achter het koraalrif was blijven haken) zo weghalen.

DCIM\100GOPRO\GOPR1447.JPG

Na ons snorkel avontuur sloten we dag af in een heel gezellig tentje. Dit tentje was het tentje waar papa me sowieso mee uit eten wilde nemen maar dat de vorige keer helaas gesloten was. Heerlijk gegeten. Alles vers. Ik had eigenlijk nog wel zin in een dessert dus ik besloot hem te trakteren op een ijsje bij de lokale softijsboer. Eenmaal op de Argo hadden we nog twee afleveringen van The Crown gekeken.

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag 12, in de kajuit, 26-06-2021

Rustig aangedaan, lekker uitgeslapen tot een uur of 11:00 (terwijl ons gemiddelde altijd rond de 7:00/7:30 ligt, dus dit was echt uitslapen). Ontbeten en aardig wat potjes Backgammon gespeeld. Even later ging ik wat lezen (mijn boek is nu bijna uit!) en heeft papa het trekkoordje van Argootje gerepareerd. Het werd hem (Argootje) allemaal teveel en je kon dus wel stellen dat Argootje het allemaal even niet meer trok.

In de avond hadden we zelf een pizza gemaakt en tijdens het eten kwam de buurman van de Yndeleau even buurten. Gezellig!

Nadat hij weg was, had ik nog even papa ingemaakt waardoor ik de set won (nogmaals, een set bestaat uit 5 spelletjes. Het staat nu 3-2 in sets in het voordeel van mijn vader. Ik kom steeds dichterbij.

De avond afgesloten met een aflevering ‘’Allo-Allo’’ & daarna een aflevering van The Crown.

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag 13, Snorkelen en Voetbal kijken, 27-06-2021

Als verassing vandaag voor de laatste keer toch nog even kunnen snorkelen. Dit keer gingen we snorkelen bij een redelijk nieuwe gezonken boot met wederom prachtige koraalriffen en zeedieren.

Na ons turboduikje even het omliggende fort bekeken, snel weer naar huis gegaan en onze oranjeshirtjes aangedaan voor de wedstrijd NL – Tjechië die we in ons stamcafé hebben gekeken.

Samen voetbal kijken

Helaas met 2-0 verloren waardoor we nu officieël uit het EK liggen. Uithuilen en doorgaan zeg maar.Na de wedstrijd hadden we gezellig een bakkie gedaan op de  Yndeleau (buurboot).

In de avond had papa pannenkoeken gebakken, hebben we nog een aantal potjes Backgammon gedaan. De score is niet zo best meer want papa staat nu 4-2 voor in sets en 1-0 voor in het nieuwe spel. Tijd voor mij om ook eens een keer wat te winnen.

De dag afgesloten met de seizoensfinale van The Crown en daarna 2 afleveringen van ‘Allo-Allo’. Die serie blijft geweldig.

Geschreven door Edith op 28-06-2021

Dag  14, in de kajuit, 28-06-2021 en dag 15, 29-06-2021

Rustdag. Vandaag hebben we het rustig aangedaan. Niet zo veel bijzonders. De laatste foto’s aan elkaar uitgewisseld, wat boodschappen gedaan, mijn boek uitgelezen en het laatste gedeelte van de blog gedigitaliseerd in Word. Verder heb ik weer een potje Backgammon gewonnen dus de stand in spellen is nu 1-1. Tot slot hebben we in de avond nog wat afleveringen van  ‘Allo-Allo’ gekeken.

Morgen zit het er echt op. Dan ga ik terug naar Nederland. Ik ga morgen om 15:45 de lucht in. Ik hoop te landen om 07:05 Nederlandse tijd dus ik ga letterlijk een nachtje doorhalen. De terugvlucht zal minder bijzonder zijn dan de heenvlucht dus daarom is dit mijn laatste dag dat ik de blog bijhoudt. Het was een super vakantie en ik wens hem en Marieke straks heel veel succes met de volgende oversteek.

Geschreven door Edith op 28-06-2021