Sail the dream

Plastic Soup Nieuws

Zoals de meeste bekenden en sponsoren inmiddels wel weten zetten wij ons tijdens onze reis in om iets tegen de plastic soup te doen.

Dat dit niet alleen een probleem is wat zich ver van ons bed afspeelt is ons helaas wel duidelijk geworden. Het begon al in Nederland, waar we regelmatig plastic flesjes tot grote lappen plastic folie en vuilniszakken uit het water haalden.

Dat er ook bewustwording aan het ontwikkelen is hebben we gelukkig ook mogen ondervinden. Het strandfeest in Oleiros, waarover we berichtten in “de grote oversteek” bezochten we met ons bijbootje. toen we daar aankwamen om aan te leggen riepen een aantal giegelende en gillende meiden , Mister , Mister, Misterrrr.  please helpppp.
Wat bleek, er dreef een plastic bekertje in het water, en zij vroegen of wij  die asjeblieft dit uit het water wilden halen.
Dit konden wij natuurlijk onmogelijk weigeren en zo geschiedde.
Thank you Thank you Thank you, you just saved the planet !!
Dat dit zo snel niet gaat weten we allemaal, maar toch, er gloort hoop!
Deze spaanse jeugd is bezig met het milieu en is zich bewust van de gevolgen van plastic in zee.
Wij vonden het een geweldig moment.

Ik ben met regelmaat aan het vissen met Argootje, af en toe halen we er een paar makreeltjes uit en die worden uiteraard heerlijk verorberd. Tijdens het vissen kijk ik altijd goed om me heen of er nog plastic in zee drijft. De ene plek is erger dan de ander, maar altijd neem ik wel weer wat mee.

Langs de kaap ten Zuid-Westen van Cascais lijkt een bepaalde stroming te lopen welke veel afval met zich meeneemt.
Dit was een middagje vissen , geen vis gevangen, maar wel bakken vol met plastic!

 

Ook hier was het weer behoorlijk prijs, de voorhaven van Portimáo, hier mondt een rivier uit in zee, elke keer in de ebstroom wordt er plastic mee naar zee gesleurd. Reden genoeg voor mij om uit te varen en de ergste troep op te halen.

Niet van elk flesje en elke zending plastic naar de container worden foto’s gemaakt, maar dit is wél wat er gebeurt op zee.
Wij kunnen ons nu een beetje een voorstelling maken van de grote hoeveelheden plastic in zee en hopen dat iedereen die dit leest zich ook weer een beetje meer realiseert hoe nijpend en inmens groot dit wereldwijde probleem is. . en ook al lijkt het tegen beter weten in, ik geloof er heilig in dat alle kleine beetjes helpen.

Goede vriend Jan Willem van den Heuvel wandelt met regelmaat , alleen of samen met z’n kinderen en gewapend met een vuilniszak langs de Hollandsche IJssel en ook langs de strandjes van de Lek. Hij neemt dan alle plastic en overig afval mee die ze tegenkomen. Vaak is één zak niet genoeg.
Ook dát zijn kleine beetjes, en zijn kinderen leren hiermee dat het milieu beschermt moet worden.
Chapeau Jan Willem!! Jij bent een voorbeeld voor ons allemaal.

Maar er is meer nodig, de grote patches met plastic moeten de Oceanen uit. Met ons sponsorgeld steunen wij organisaties welke zich inzetten om de oceanen schoon te maken. en ook zullen wij waar wij kunnen onze ervaringen vertellen en verdere bewustwording proberen te creëren.

We zijn er nog lang niet, maar niets doen is geen optie.

Tot de volgende Plastic Soup Nieuws

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. Ronald & Marieke 11 oktober 2019 — Berichtauteur

  Hi Michel en Mia,
  Dit soort reacties stimuleert altijd weer om verder te gaan.

  Groetjes uit Portugal

 2. Ronald & Marieke 11 oktober 2019 — Berichtauteur

  Hi Ulli and Christoph,

  good to hear we have infected you with the plastic capture virus.
  Hope we meet again to go out together fishing for Plastic (and Tuna as well . 🙂

  Good luck!

 3. Ronald & Marieke 11 oktober 2019 — Berichtauteur

  Hi Eric,

  Het is te hopen dat Boyan meer ophaalt dan wij, anders kunnen we beter voor altijd wegblijven 🙂

 4. Ronald & Marieke 11 oktober 2019 — Berichtauteur

  Dankjewel weer voor je reactie André,

  We doen ons best om onze reis behalve , mooi en interessant, ook nuttig te maken. En dat het hard nodig is blijkt iedere dag weer.
  Als je net als wij gefocust bent op zwerfafval , en plastic in het water, zie je het ineens overal.
  Het gaat op sommige plekken gelukkig ook best goed. 🙂

 5. Michel 8 oktober 2019

  Wat een verhaal! Erg fijn te lezen dat ook jullie zich inzetten “tegen” het plastic probleem. Zoals je schrijft zijn ook de kleine beetjes die helpen. Het valt en staar bij het tijdig bewust worden van fit grote probleem. Goeie reis verder en tot de volgende keer. Mvg, Michel en Mia

 6. Ulli 6 oktober 2019

  You have inspired us, so we also plan to collect plastic from time to time. It’s a minimum we can do for cleaner oceans. Greetings from Ulli and Christoph

 7. Erik Buitenhuis 6 oktober 2019

  het Ocean Cleanup project van Boyan Slat heeft ook net het eerste plastic opgevist. Jullie gaan mooi gelijk op!

 8. Andre Janse 6 oktober 2019

  Hoi Ronald,

  Er is natuurlijk altijd hoop, anders geen leven maar er komt nu ook bij de fabrieken meer en meer druk om plastic aan te pakken. Een 15 / 20 jaar geleden was het plastic is fantastic, nu als je vermeld dat je bij een fabriek werkt waar ze dit maken moet je je bijna schamen.
  Wij, mijn vrouw en ik nemen regelmatig in de buurt veel van die rommel mee, maar het grote probleem zit hem in zei die het achterlaten. Er lijkt geen schaamte te zijn als men naar de Mac is geweest om de hele handel buiten achter te laten na genuttigd te hebben. Als we daar nu ook eens een begin aan maken dat we ons plastic bekertje niet zomaar naar buiten gooien maar een zakje in de auto doen en het thuis op gepaste wijze afvoeren komen we al een heel eind. Daarbij zijn er verschrikkelijk weinig plastics die goed recyclebaar zijn en daar wordt nu gelukkig ook aan gewerkt.
  Maar het spreekwoord verbeter de wereld maar begin bij jezelf mee we hierin zeker niet vergeten. Als we eens (dit is echt een wanhoop gedachte hoor) handhaven dat er fikse bekeuringen komen als je je afval gewoon dumpt en dan ook handhaven denk ik dat we best een eind kunnen komen. Maar thuis een “normaal” stukje opvoeding dat je de rommel gewoon niet op straat gooit zal zeker ook helpen. Ik ben op de basisschool nog lid geweest van de jeugd natuurwacht speldje en een soort diploma, toen was dat best stoer en ik weet niet of er zoiets nog bestaat maar dan in een modern aangepaste versie natuurlijk. Hee man goed werk een we leven met je mee..

  73’s de PA2DRE / Andre

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Sail the dream

Thema door Anders Norén